פרוגרמה

פרוגרמה

חשיבות הפרוגרמה

כדי לקיים פרויקט טוב, חשוב תחילה לעשות תכנון פרוגמתי נכון וזאת כדי שנוכל להגיע לפרוגרמה הנכונה בכל נושא תכנוני בין אם מדובר במבנה ציבורי, בית פרטי, משרדים, מגדלים ועוד, האדריכלים נדרשים להבנה מעמיקה וגם לבצע עבודה הכנה מקיפה בשלושה נושאים מרכזיים: צרכי הלקוח, נתוני השטח, נתוני התב"ע החלה על השטח.

 

פרוגרמה, צרכי הלקוח:

אפיון הלקוח הינו הליך חשוב מאוד בכל סוג של פרויקט. חשוב להפריד בין היזם שמזמין את העבודה לבין המשתמשים הצפויים במבנה. הסיבה לכך הינה שלא תמיד מי שמזמין את העבודה הוא גם הלקוח שצפוי להשתמש בשרותי המבנה שמתוכנן כעת וזאת בשונה ממקרים שבהם מתבצע תכנון של פרויקט בית פרטי בו הלקוח אשר מזמין את העבודה הוא גם הלקוח שעומד להשתמש בשירותי המבנה המתוכנן ישירות. דוגמא לכך הינה בניין משרדים שבמקרים כאלה, בדרך כלל היזם שמזמין את העבודה עומד להשכיר חלק ניכר מהם ולכן איננו עומד להיות המשתמש הישיר. כאשר מדובר במבנים ציבוריים שונים, הרבה יותר קל להבין את הנושא הזה וזאת מפני שמי שמזמין את העבודה הוא בדרך כלל מוסד פרטי, ממשלתי או ציבורי ולעומת זאת מי שצפוי ליהנות משירותי המבנה הינם דווקא הציבור הרחב.

 

נתוני במגרש:

לא ניתן לבנות פרוגרמה מבלי להתייחס לנתוני המגרש. בשלב הראשון מעביר הלקוח מפת מדידה ואדריכל צריך לבקר במגרש בעצמו בין אם לבד או עם צוות התכנון שלו. הדבר עוזר לו להרגיש את האזור, להבין את הנתונים השונים בצורה המקצועית ביותר כמו כיווני רוחות, כיווני שמש ועד למבנים אשר יש להם גבול עם האתר. נתוני המגרש בין היתר, כוללים גם את מבנה התחבורה הפרטית והציבורית באזור, מקומות חניה וכאשר מדובר בתכנון שכונות וכדומה, ישנה חשיבות לבתי פר, גנים ציבוריים וכמו כן גם מוקדי צריכה ועוד. פרוגרמה שאיננה מתייחסת בצורה נכונה לכל הנתונים והנושאים האלה, יכולה להוביל לתוצאות לא רצויות בהמשך וחשוב שתתבצע כבר בשלב התכנון הראשוני של הפרויקט.

 

שלב שלישי, נתוני התב"ע:

את נתוני התב"ע אשר חלים על המגרש, ניתן לקבל מהוועדה המקומית וזאת על ידי שימוש בדף מידע תכנוני. אמנם האדריכל של הפרויקט יכול לאסוף את כל הנתונים האלו מתוך מערכות מידע ממוחשבות אבל עדין ישנה חשיבות עליונה לקבל את דף המידע מפני שהמידע הזה מהווה בעבור מנהלי הפרויקט מסמך משפטי רשמי אשר מאפשר בפני מנהלי הפרויקט את הנתונים הללו. בשלב הטרום הראשוני רק על מנת להבין את הפרויקט, כן ניתן להיעזר בנתונים מהמערכות הממוחשבות.

פרוגרמות 

 

חלל שהוא לקראת תכנון של יצירת מרכז מבקרים הוא כזה ששעליו עוברים כמה וכמה פעמים טרם הפיכתו אל מרכז פעיל שמושך אליו הרבה מאוד אנשים. איך מביאים את התכנון הזה לענות על כל הצרכים ולהפוך את האנשים שעוברים שם לעשות הרבה יותר מאשר להתרשם מן המקום, כי אם להיות שותפים אל תהליך שמניע אותם בכמה מובנים? 

עבודת התשתית היא כזו שיוצרת פרוגרמה מקצועית, עם עבודת מחקר שחולשת על כל הצרכים של הסביבה לצד כל מה שיכול להניע את האנשים להבין בצורה הכי טובה שיכולה להיות את המקום הזה שבו הם נמצאים. עם כל ההנחיות הללו מתקדמים אל עבר מיצג אומנותי שעונה על כל הפרמטרים.

 

הפרוגרמה שמעבירה את המסר

 

לא חייבים להיות מוזיאון או מקום של תיירות על מנת ליצור מרכז של מבקרים. רק צריכים להקים מקום שבו כל החושים של המבקרים שם יהיו מעורבים. את זה עושים על ידי יצירה של פרוגרמה איכותית ומקצועית. התפקיד שלה הוא להיות נכונה עבור קהל היעד והיצירה של תכנון מוקפד שבו עוברים על פני כל הפרטים ומבצעים שימוש בכל מיני סוגים של מיצגים יוצרת בסופו של דבר את המסר שמועבר בכמה דרכים, על פני דרך אחת עיקרית. 

במסלול שבו חולפים להם כל המבקרים נוצרת אט אט השרשה של המסר בזכות הפעלה של כל החושים. הפעלה של חוש המגע, הפעלה של חוש הראייה, הפעלה של חוש הדיבור והפעלה של חוש השמיעה. לצד כל אלה המסר מועבר עם סך כל החוויה שמרגשת בתור תחושה מורכבת ומלאה.

 

למי מתאימה פרוגרמה 

 

כל מקום שמעוניין להעביר את המסר האישי שלו בצורה ייחודית הוא מקום שזקוק ליצירה של פרוגרמה. זה כולל חברות עסקיות, זה כולל עמותות, זה כולל מרכזי מבקרים וזה כולל אף מוזיאונים. כל אחד מאלה הוא בעל מסר שאותו הוא מעוניין להעביר הלאה אל האנשים שנמצאים בחלל הזה, ועל ידי יצירה של תכנון קפדני שבו עוברים על פני סוג הלקוח שעבורו יוצרים את המיצג הזה לצד סוג הקהל שאמור להגיע אל המקום. 

הדגש נכון להיום נובע מתוך הרמה הגבוהה של התחרות על תשומת הלב של האנשים, אשר מקבלים כל הזמן סוגים של מסרים שרובם בכלל אינם נטמעים כי אם נשכחים ו"יוצאים מן האוזן השנייה". כדי שמסר יוטמע וייזכר ואף יניע לפעולה, זה חשוב מאוד לבחור בפרוגרמה איכותית שתעשה את כל ההבדל ותשאיר את החותם כהלכה.

 

קומפיוגרפיק תכנון, עיצוב והקמת מרכזי מבקרים, מוזיאונים